De noodzakelijke rol van handwikkelfolie in transport en opslag

15-09-2023
Handwikkelfolie, ook wel bekend als rekfolie of (pallet)wikkelfolie, is een dunne plastic folie die wordt gebruikt om items of ladingen te omwikkelen en te stabiliseren. Het wordt vaak gebruikt in logistieke en transporttoepassingen om pallets met goederen veilig bij elkaar te houden en te beschermen tijdens het transport. 

Handwikkelfolie is meestal doorzichtig en kan met de hand worden aangebracht door de folie om de lading te wikkelen en strak te trekken, of het kan worden aangebracht met behulp van een speciale wikkelfoliemachine, dan wordt machinefolie gebruikt, dit zijn grotere rollen. Het helpt om de lading te stabiliseren waardoor het risico op schuiven of vallen tijdens het transport vermindert en beschermt tegen vuil en stof.

handwikkelfolie voor pallets

Handwikkelfolie is een veelgebruikte verpakkingsoplossing in verschillende industrieën en bedrijven. Het wordt voornamelijk aangeschaft in een transparante of zwarte kleur, maar er zijn ook andere kleuren verkrijgbaar. In de volgende alinea’s leggen we uit wat de verschillen zijn.
 

Handwikkelfolie transparant

Meestal wordt gekozen om transparante handwikkelfolie te gebruiken omdat transparante folie de meest goedkope oplossing is en goed gerecycled kan worden. Enkele situaties waarin het gebruik van transparante handwikkelfolie gunstig kan zijn:
 
 1. Identificatie van inhoud: Transparante handwikkelfolie maakt het gemakkelijk om de inhoud van een verpakte pallet of item te identificeren zonder de folie te verwijderen. Dit kan handig zijn bij het controleren van de voorraad of bij het vinden van specifieke producten.
   
 2. Barcodeleesbaarheid: Als u barcodes of labels op de verpakte items hebt aangebracht, maakt transparante folie het gemakkelijker voor scanners om de barcodes te lezen zonder de folie te verwijderen.
   
 3. Visuele inspectie: Transparante folie maakt visuele inspectie mogelijk zonder de verpakking te hoeven openen. Dit kan handig zijn bij kwaliteitscontrole of bij het snel controleren van de staat van de verpakte goederen.
   
 4. Bescherming tegen stof en vocht: Transparante handwikkelfolie biedt nog steeds bescherming tegen stof en vocht, maar u kunt de inhoud van de verpakking nog steeds zien. 

In de regel wordt door mensen transparante handwikkelfolie gekozen wanneer het belangrijk is om de verpakte goederen te kunnen zien, of wanneer het noodzakelijk is om de inhoud visueel te inspecteren of te identificeren zonder de folie te hoeven verwijderen. Transparante folie wordt over het algemeen altijd gebruikt omdat dit goedkoper is en goed gerecycled kan worden. Er wordt doorgaans alleen voor een andere kleur gekozen als dit nodig is. 
 

Handwikkelfolie zwart

Zwarte handwikkelfolie wordt doorgaans gekozen voor specifieke toepassingen en situaties waarbij zichtbaarheid van de verpakte goederen juist niet gewenst is. Hier zijn enkele situaties waarin het gebruik van zwarte handwikkelfolie passend kan zijn:
 
 1. Beveiliging: Zwarte folie kan worden gebruikt om de inhoud van pallets of verpakkingen te verbergen en de veiligheid te vergroten. Dit kan handig zijn om diefstal of ongeautoriseerde toegang tot de inhoud te voorkomen.
   
 2. Bescherming tegen UV-licht: Sommige producten zijn gevoelig voor UV-licht en moeten tijdens opslag of transport worden beschermd. Zwarte handwikkelfolie kan helpen om de inhoud te beschermen tegen schadelijke UV-straling.
   
 3. Productidentificatie: In sommige situaties kan zwarte folie worden gebruikt om producten te identificeren of te markeren. Bijvoorbeeld, als zwarte folie wordt gebruikt om producten in een specifieke categorie te verpakken, kan dit een snelle visuele identificatie mogelijk maken.
   
 4. Esthetiek: In bepaalde gevallen kan zwarte folie worden gekozen vanwege esthetische overwegingen, bijvoorbeeld om een bepaalde uitstraling of branding te creëren.

Het is belangrijk op te merken dat zwarte handwikkelfolie vaak minder transparantie biedt dan transparante folie, wat kan leiden tot minder zichtbaarheid en moeilijkere inspectie van de verpakte goederen. Daarom moet de keuze voor zwarte handwikkelfolie zorgvuldig worden overwogen op basis van de specifieke behoeften van de toepassing.
 

Handwikkelfolie assortiment bij Rekfolie.nl

Rekfolie.nl heeft een uitgebreid assortiment folie. Zowel handwikkelfolie als machinefolie zijn verkrijgbaar in verschillende soorten folie. Handwikkelfolie is er ook in pre-stretch rollen, minirollen, geperforeerde rollen en ook in diverse duurzame rollen. Neem een kijkje in het assortiment handwikkelfolie.

handwikkelfolie voor opslag
 

Het gemak van een handwikkelfolie dispenser

Wij adviseren bij het aanschaffen van handwikkelfolie ook een dispenser erbij te bestellen. Het aanschaffen van een handwikkelfolie dispenser is namelijk zeer praktisch omdat het verpakkingsprocessen aanzienlijk verbetert. Met een dispenser kan handwikkelfolie snel en gelijkmatig worden aangebracht, waardoor goederen veilig en efficiënt worden verpakt en gestabiliseerd. Dit resulteert in kostenbesparingen door minder folieverspilling en een hogere productiviteit. Bovendien vermindert het gebruik van een dispenser de fysieke belasting voor werknemers en zorgt het voor een consistente en professionele verpakking van goederen.
 

Toepassingen van handwikkelfolie

Handwikkelfolie wordt in verschillende branches, sector en afdelingen gebruikt vanwege zijn veelzijdigheid en nuttige eigenschappen. Hieronder enkele voorbeelden:
 • Handwikkelfolie wordt veel gebruikt in de logistieke en transportsector om pallets met goederen veilig te stabiliseren en beschermen tijdens het transport over land, over zee en door de lucht.
   
 • In de bouwsector wordt handwikkelfolie gebruikt om bouwmaterialen en gereedschap te beschermen en te bundelen.
   
 • In magazijnen wordt handwikkelfolie gebruikt om goederen op pallets te omwikkelen en te bewaren, wat bijdraagt aan de doelmatige opslag en organisatie van de voorraad.
   
 • Fabrikanten kunnen handwikkelfolie gebruiken om producten tijdens het productieproces te beschermen en om materialen te bundelen.

Over het algemeen wordt handwikkelfolie in veel branches gebruikt waar het belangrijk is om goederen veilig te verpakken, te beschermen en te stabiliseren voor opslag of transport. Het biedt een efficiënte en kosteneffectieve manier om dit te doen.

Heeft u vragen over handwikkelfolie neem dan contact op met onze sales afdeling. Ook voor advies over andere producten voor het beschermen van uw producten helpen wij u graag.


REKFOLIE.NL
Tel.: 0252 – 830260,
E-mail: verkoop@rekfolie.nl