• Verpakkingen voor elke branche
  • Gratis levering binnen NL
  • Vóór 15:00 uur besteld? Volgende werkdag geleverd!
  • Gratis levering in BE vanaf € 250,-

Hoe kies je de juiste afvalzak

06-08-2021
Afval willen we steeds beter verwerken. Met de juiste afvalzakken, bakken en containers lukt dat gelukkig ook steeds beter. Het assortiment afvalzakken is de laatste jaren enorm gegroeid. Afvalzakken zijn er inmiddels in verschillende kleuren, maten en materialen. Voor elk type afval is er wel een afvalzak. In dit artikel zetten we de verschillende keuzes op een rij.
 
afvalzak
 

Plastic afvalzakken

Bij het verzamelen van afval (vuilnis) is de maat en de stevigheid van de afvalzak erg belangrijk. Je wilt immers niet dat de zak scheurt. Ook wil je de zak niet te snel moeten vervangen in de afvalzakhouder omdat deze te snel vol is. De juiste maat en de stevigheid zijn daarom essentieel.
 

Van welk materiaal worden afvalzakken gemaakt?

Afvalzakken zijn verkrijgbaar in de materialen LDPE, HDPE en MDPE. Afhankelijk van het soort bedrijfsafval (licht, normaal of zwaar) kiest u het materiaal en de dikte van de afvalzakken dat hierbij past. Micron is een term die u vaak tegenkomt, het geeft de dikte van het materiaal aan.

LDPE
LDPE staat voor low density polyethyleen. Bij LDPE afvalzakken is de moleculen dichtheid van het plastic laag en dus minder sterk. De zakken zijn echter dikker en beter bestand tegen puntbelasting. Je prikt er niet zo makkelijk een gat in. Een goed voorbeeld van de LDPE zakken zijn de grijze vuilniszakken van Komo die u waarschijnlijk thuis gebruikt.

LDPE afvalzakken zijn zacht en elastisch, ze scheuren minder snel door en zijn daarom ideaal voor zwaarder afval en scherp materiaal. Ook voor het transporteren van afval is de LPDE zak een prima keuze.

HDPE
HDPE staat voor high density polyethyleen. Bij HDPE afvalzakken is de moleculen dichtheid van het plastic hoog. De afvalzakken zijn bijzonder sterk maar minder dik. Ze scheuren eerder door dan de LDPE zakken maar zijn bijzonder geschikt voor licht afval zoals papier e.d.

MDPE staat voor medium density plyethyleen. De MDPE afvalzakken zijn gemaakt van materiaal dat zowel vrij sterk als stevig is. Het zijn hoogwaardige zakken die met minder grondstoffen kunnen worden gemaakt. 
 

Maten van afvalzakken

Afvalzakken zijn verkrijgbaar in verschillende maten. U kiest ze veelal op basis van de afvalzakhouder, kliko of container die u gebruikt. Bij rekfolie.nl kunt u terecht voor afvalzakken van 60, 120, 140, 240, 400, 750 en 1000 liter. 

Belangrijk!
De maten van de afvalzakken zijn bepalend voor de toepassing:
  • afvalzakken t/m 240 liter worden voornamelijk gebruikt voor restafval
  • afvalzakken van 400 liter worden veelal gebruikt voor plastic afval(hier zitten ook meestal perforatiegaatjes in)
  • de hele grote zakken van 750 en 1000 liter worden gebruikt in de grote kliko’s om de bak schoon te houden.
 

Kleuren afvalzakken

Afvalzakken zijn er in de kleuren: zwart, blauw en transparant. Een transparante afvalzak wordt gebruikt zodat u kan zien wat er wordt weggegooid. Blauw en zwart worden binnen bedrijven vaak gebruikt voor een bepaald type afval. Zo wordt papier vaak gebruikt voor een blauwe kleur en zwart vaak voor normale vuilnis zoals etensresten e.d.

Heeft u vragen n.a.v. dit artikel of bent u op zoek naar afvalzakken op maat, zoals bedrukte afvalzakken neem dan contact op met onze sales afdeling. 

REKFOLIE.NL
Tel.: 0252 – 830260,
E-mail: verkoop@rekfolie.nl