• Verpakkingen voor elke branche
  • Gratis levering binnen NL
  • Vóór 15:00 uur besteld? Volgende werkdag geleverd!
  • Gratis levering in BE vanaf € 250,-

Hogere prijzen verpakkingsmaterialen door schaarste!

03-05-2021
Het zal u niet zijn ontgaan dat de prijzen van veel verpakkingsmaterialen zoals kunststof verpakkingen, papier en karton de laatste tijd enorm gestegen zijn. Door de aanhoudende onrust op de grondstoffenmarkt worden de prijzen steeds verhoogd en is er een schaarste aan producten.
 

Stijgende grondstofprijzen

De grondstoffenmarkten zijn het afgelopen jaar, mede door de effecten van de coronacrisis, flink in beweging geweest. Nadat de grondstofprijzen voor een langere tijd redelijk stabiel zijn geweest, begon deze in 2020 te fluctueren en zien we sinds eind 2020 forse stijgingen. Hieronder een korte toelichting voor de twee belangrijkste grondstoffen voor onze markt; papier en kunststof.
 

Grondstofprijzen papier & karton

De vraag naar papier stijgt enorm. Deze vraag is te herleiden naar de toename van de vraag naar (e-commerce) verzendverpakkingen en tevens door de verduurzaming waarbij karton als alternatief voor kunststof wordt ingezet.

Daarnaast is er in diverse landen een probleem met het inzamelen van oud papier. Hierdoor komt de stroom van gerecycled papier niet op gang. Al deze ontwikkelingen hebben gezorgd voor een forse verhoging van de prijzen voor papier en karton in het laatste kwartaal van 2020. In 2021 is deze stijging verder doorgezet.


 

Grondstofprijzen kunststof

De laatste maanden is het erg onrustig op de grondstoffenmarkt voor kunststof met als gevolg ook daar stijgende prijzen en beperkte beschikbaarheid. Deze situatie wordt onder andere veroorzaakt door productieverstoringen bij de petrochemische bedrijven en een hoge vraag uit Azië. De prijzen van PE zijn als gevolg hiervan in de laatste maanden fors gestegen en het einde lijkt nog niet in zicht. Daarnaast is het een uitdaging om grondstoffen op tijd en volledig te ontvangen, er dreigt dus een schaarste te ontstaan.
 

Transport vanuit Azië

De handel in Azië heeft in 2020 gedeeltelijk stil gelegen, maar dit groeit sinds eind 2020 weer terug naar het oude niveau, waardoor er een groot tekort is aan containers. Vanwege het enorme tekort wereldwijd aan containercapaciteit zijn de transportprijzen inmiddels exorbitant gestegen en is de reële verwachting dat dit nog maanden zal aanhouden.
 

Huidige situatie en de vooruitzichten

De verwachting is dat de huidige tekorten de komende maanden nog blijven aanhouden. Wij zullen er alles aan doen om onze voorraad op peil te houden, eventueel alternatieven voorstellen als iets niet voorradig is en prijsverhogingen tot een minimum proberen te beperken. Wij hopen in goed overleg met u deze onvoorspelbare periode door te komen.  

Heeft u vragen of zoekt u oplossingen? Neem dan contact op met de verkoop; 0252-830260. Wij helpen u graag verder.