Machinefolie is de ideale oplossing voor ladingstabiliteit en productbescherming

07-06-2023
Het correct verpakken en beschermen van goederen tijdens transport is van cruciaal belang om schade, verlies en kosten te voorkomen. Een effectieve manier om dit te doen is door gebruik te maken van machinefolie. In dit artikel zullen we dieper ingaan op machinefolie, de verschillende soorten folie, de voordelen ervan en hoe je de juiste folie kunt kiezen en correct kunt toepassen.
 

Wat is machinefolie?

Machinefolie, ook bekend als machine stretchfolie of machinewikkelfolie, wordt gebruikt in combinatie met een palletwikkelaar die de folie automatisch om het product wikkelt. Het kan worden gebruikt om goederen en ladingen tijdens transport bij elkaar te houden, stabiliteit te bieden, stof of vuil buiten te houden en bescherming te bieden tegen schade, zoals krassen, stoten of vocht.

Wat is machinefolie
 

Waarom machinefolie gebruiken?

Wikkelfolie is verkrijgbaar als handwikkelfolie en machinefolie. De keuze valt vaak op machinefolie als er een groot aantal producten omwikkeld moeten worden. Het werken met een palletwikkelaar werkt sneller, kost weinig moeite voor medewerkers en is daarnaast ook netter. Een groot voordeel is dat de folie in een machine meer wordt opgerekt dan handfolie. Hiermee wordt materiaal en dus ook kosten bespaard.
 

Soorten machinefolie


Er zijn verschillende soorten machinefolie die geschikt zijn voor verschillende toepassingen, zo is er o.a. een onderscheid in kleur, dikte, afmeting, rekpercentage, samenstelling, zonder gaten en met gaten.
 

Voordelen van machinefolie

Machinefolie biedt verschillende voordelen voor zowel de verzender als de ontvanger van goederen. Enkele belangrijke voordelen zijn:

Ladingstabiliteit
Een van de belangrijkste voordelen van machinefolie is ladingstabiliteit. Het stevig omwikkelen van de lading met folie zorgt ervoor dat de goederen tijdens transport op hun plaats blijven. Dit vermindert het risico op verschuiving, omvallen of beschadiging van de lading.

Productbescherming
Machinefolie biedt ook uitstekende bescherming voor de verpakte goederen. Het beschermt tegen stof, vocht, krassen en andere externe invloeden die de kwaliteit of integriteit van de goederen kunnen aantasten. Dit is vooral belangrijk bij gevoelige of waardevolle producten.

Kostenbesparing
Het gebruik van machinefolie ten opzichte van handwikkelfolie kan leiden tot kostenbesparingen. Doordat de folie beter opgerekt wordt gebruik je minder folie wat leidt tot een kostenbesparing en het is daarnaast ook beter voor het milieu.

machinefolie voor pallet
 

Het kiezen van de juiste machinefolie

Het kiezen van de juiste machinefolie is essentieel om optimale resultaten te behalen. Hier zijn enkele factoren om rekening mee te houden bij het maken van een keuze:

Gewicht en grootte van de lading
Het gewicht en de grootte van de lading spelen een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste machinefolie. Dunne folies zijn over het algemeen geschikt voor lichtere ladingen, terwijl dikkere folies betere bescherming bieden voor zwaardere of uitstekende goederen.

Compatibiliteit met de machine
Niet alle folies zijn geschikt voor alle palletwikkelaars. Het is belangrijk om te controleren of de folie het juiste rekpercentage heeft voor de machine. Gebruik je folie met een te laag rekpercentage, dan is de kans groot dat deze door de machine kapot getrokken wordt. Wikkelfolie kopen met een te hoog rekpercentage, hoeft in het gebruik niet altijd voor problemen te zorgen, maar dan heb je wel voor meer folie betaald dan nodig is. Naast de keuze van juiste machinefolie is het belangrijk dat de palletwikkelaar correct is ingesteld.


machinewikkelfolie


Hoe machinefolie correct aanbrengen?

Zodra de lading stevig en gelijkmatig op de pallet is geplaatst kan de pallet eenvoudig met een palletwikkelaar worden ingewikkeld waarbij de folie zo strak mogelijk om de lading zit, zonder dat het product daarbij wordt beschadigd, er netjes uitziet en veilig getransporteerd en opgeslagen kan worden.
 

Conclusie

Machinefolie is een essentieel hulpmiddel bij het veilig verpakken en beschermen van goederen tijdens transport, zeker als u veel pallets in te wikkelen heeft. Het biedt ladingstabiliteit, productbescherming en kostenbesparingen. Door de juiste folie te kiezen en deze correct toe te passen, kun je de efficiëntie en effectiviteit van je verpakkingsprocessen verbeteren.

Zo kies je bij zware of uitstekende producten voor een dikkere folie. Afhankelijk van de soort wikkelaar, kies je voor de folie met het juiste rekpercentage.